5% rabatt på ditt första köp!

@

Blir kondomer sämre med tiden?

Blir kondomer sämre med tiden?

2015-06-08 10:00:00

Blir kondomer sämre med tiden? Är en kondom som har kort datum sämre än en kondom som kommer direkt från fabriken (vilket normalt innebär att det är 4-5 år till utgångsdatum)? 
Innan vi svarar på det så kan man fundera på varför en kondom har just fem års hållbarhet och inte 2 eller 10 år. Kondomen kommer från ett gummiträd och består således av gummi från början. Gummi är en levande naturprodukt och ger oss latex som knappast bryts ned helt under vår livstid. Däremot kommer latexen att förändras med tiden. Är den i kontakt med luft så torkar det ganska snabbt och förlorar sin elastistet. Det i sin tur innebär att kondomen går sönder när den stretchas. Det här är också anledningen till att man inte ska ha en kondom i sin jeansficka eller plånbok. Det är nämligen lätt hänt att det blir små hål i folien som gör att luft kommer in i förpackningen. Solljus är en annan bov. UV-strålar är skadliga för gummit och bara några timmar i solen försämrar kondomen avsevärt. Det här har testats av NCBI (National Center for Biotechnology Information) och det visade sig att en kondom som utsattes för UV-strålar mellan 3 och 11 timmar gick sönder under användning med 30% sannolikhet. Nu finns det bra marginal när det gäller kondomer och dess styrka så ett en timme är ingen fara men det här visar hur viktigt det är att man förvarar sina kondomer på det sätt som instrueras.


En kondom som förvaras på rätt sätt, det vill säga på en torr sval plats där den inte utsätts för solljus, håller väldigt länge. Det tar också lång tid innan den börjar bli sämre och det är därför man satt utgångsdatum så långt fram i tiden. Här finns dessutom bra marginal. Så pass att man faktiskt planerar att förlänga utgångsdatum på kondomer i kvadratisk kondomförpackning till 7 år. Med det sagt så är det alltså så att en kondom som närmar sig utgångsdatum inte är sämre än kondomer som kommer direkt från fabriken. De är precis lika säkra förutsatt att de förvarats på rätt sätt.Erbjudanden?

Egen kondom?


Kondomer med folietryck

Kolla vad häftigt. Du kan göra en EGEN kondom! Använd ett foto på dig själv eller någon som är snyggare och gör din alldeles egna förpackning.
Du köper dem här