5% rabatt på ditt första köp!

@

Blir kondomer sämre med tiden?

Blir kondomer sämre med tiden?

2015-06-08 10:00:00

Blir kondomer sämre med tiden? Är en kondom som har kort datum sämre än en kondom som kommer direkt från fabriken (vilket normalt innebär att det är 4-5 år till utgångsdatum)? 
Innan vi svarar på det så kan man fundera på varför en kondom har just fem års hållbarhet och inte 2 eller 10 år. Kondomen kommer från ett gummiträd och består således av gummi från början. Gummi är en levande naturprodukt och ger oss latex som knappast bryts ned helt under vår livstid. Däremot kommer latexen att förändras med tiden. Är den i kontakt med luft så torkar det ganska snabbt och förlorar sin elastistet. Det i sin tur innebär att kondomen går sönder när den stretchas. Det här är också anledningen till att man inte ska ha en kondom i sin jeansficka eller plånbok. Det är nämligen lätt hänt att det blir små hål i folien som gör att luft kommer in i förpackningen. Solljus är en annan bov. UV-strålar är skadliga för gummit och bara några timmar i solen försämrar kondomen avsevärt. Det här har testats av NCBI (National Center for Biotechnology Information) och det visade sig att en kondom som utsattes för UV-strålar mellan 3 och 11 timmar gick sönder under användning med 30% sannolikhet. Nu finns det bra marginal när det gäller kondomer och dess styrka så ett en timme är ingen fara men det här visar hur viktigt det är att man förvarar sina kondomer på det sätt som instrueras.


En kondom som förvaras på rätt sätt, det vill säga på en torr sval plats där den inte utsätts för solljus, håller väldigt länge. Det tar också lång tid innan den börjar bli sämre och det är därför man satt utgångsdatum så långt fram i tiden. Här finns dessutom bra marginal. Så pass att man faktiskt planerar att förlänga utgångsdatum på kondomer i kvadratisk kondomförpackning till 7 år. Med det sagt så är det alltså så att en kondom som närmar sig utgångsdatum inte är sämre än kondomer som kommer direkt från fabriken. De är precis lika säkra förutsatt att de förvarats på rätt sätt.Nyheter

Runksidan är LIVE
För män som tagit onanerandet till nästa nivå.
2019-05-09

Det är DU som är årets julklapp
Vi siktar alltid på att kondomer ska bli årets julklapp - hur blir det 2018?
2018-11-09

Att göra en isdildo med kondom
Att göra en isdildo med kondom
2018-09-05

Kondom som smakar kuk?
Kondom som smakar kuk? Hur mysigt är det egentligen..
2018-07-24

Vill du testa ett nytt sätt att skydda dig mot oönskade barn?
Vill du testa ett nytt sätt att skydda dig mot oönskade barn?
2018-07-19

Testas verkligen VARJE kondom
Testas verkligen VARJE kondom? Det kan man undra - och svaret har du här!
2018-06-01

Hexagon-kondomen som XL
Den annorlunda och häftiga Hex-kondomen från LELO finns nu i XL! Wow, vad häftig den är.
2018-05-07

Sex & glidmedel - behövs det verkligen?
Är glidmedel bara för sex - eller finns det andra syften?
2018-04-13

Vi har blivit mixgalna
Kondomixar är kul - men de kan också vara lönsamma.
2018-04-12

Stor nyhet för kungen i bastun
Den här nyheten är för dig som är kung i bastun - eller känner någon som är det.
2018-02-05

Egen kondom?


Kondomer med folietryck

Kolla vad häftigt. Du kan göra en EGEN kondom! Använd ett foto på dig själv eller någon som är snyggare och gör din alldeles egna förpackning.
Du köper dem här