5% rabatt på ditt första köp!

@

Så här tillverkas kondomer - fortsättning

2015-03-30 13:35:37

Elektroniskt test

Nu är det dags att sortera bort de dåliga kondomerna. Detta görs med den klassiska elektroniska testningen. Man brukar ju höra att kondomer är "elektroniskt testade". Här sitter ett antal personer och trär på en kondom på en fallosliknande stålpinne. Denna åker sedan in i en box som genom elektrisk spänning kan avgöra om det är något hål i kondomen eller inte. Jag själv testade detta men lyckades inte testa en enda kondom korrekt eftersom jag inte var snabb nog att trä på kondomen. Denna fabrik gör 180 miljoner kondomer per år precis varje kondom har alltså manuellt trätts på denna stålpenis.  


Vid lyckat test rullar kondomen av stålpinnen per automatik och åker ned i OK-korgen.

Foliering

OK-korgen, enligt ovan, bärs iväg till folieringsrummet. Här lägger man kondomerna, med rätt sida uppåt, på en träform med små fack. Formen åker in i en maskin som klämmer på en folieförpackning. Arbetarna måste hålla koll på vilket märke och kondomsort det är så folie med rätt tryck används. Just denna fabrik tillverkar, i skrivande stund, kondomer åt tre olika kondomföretag. Köper du ett kondommärke och ser något annat i paketet behöver du inte helt säkert söka hjälp. Det kan alltså rent teoretiskt hända även om det är extremt ovanligt.

Trycktest

Innan en batch paketeras testas även ett antal kondomer för hur mycket luft man kan fylla dem med innan de spricker. CE kräver att en kondom måste klara att fyllas med minst 18 liter luft innan den spricker. Därför används en CE-godkänd maskin för detta test som helt enkelt går ut på att man pumpar in luft i kondomen tills den spricker. Här kunde man tydligt se skillnaden mellan tunna och tjocka kondomer. De tunna klarade inte alls lika mycket lufttryck som de tjockare kondomerna gjorde. Ingen kondom från denna fabrik låg dock under 2 gånger gränsvärdet. Normaltjocka kondomer låg faktiskt nästan 3 gånger över gränsvärdet dvs 45 liter luft. Även supertunna ESP Air klarar testet galant. Klarar kondomerna inte testet kasseras hela batchen och man får börja om. 

Paketering

Vissa kondomer blir till sk bulkpack och andra skickas ned i paket som säljs på t ex Apotek och ICA. Detta görs automatiskt. Faktum är att det alltid blir rätt antal kondomer i varje paket eftersom varje paket automatikst även vägs. Är det fel vikt sorteras paketet bort. Paketen tas sedan emot och läggs manuellt i ytterkartonger.

Lådan skeppas sedan in i ett lager och får snällt vänta på en pall tills den ska levereras. 

Fabriken sysselsätter, i skrivande stund, ca 150 personer.

Kvalité

Vi kan gå i god för att denna fabrik, som tillverkar kondomer åt bland annat ESP, verkligen gör allt rätt. Fabriken är ren och snygg. Atmosfären är lugn och trygg. Personalen mår väldigt bra och det fanns ingen sk "Kina-känsla" alls här. Jag har personligen sett andra typer av fabriker både i Kina och östeuropa och har väldigt mycket att jämföra med. 

Men vi har väl en kondomfabrik i Sverige?

Nej, det finns ingen kondomfabrik i Sverige. Vi har inga gummiträd här och att importera gummi/latex från Asien skulle bli väldigt kostsamt. Det finns faktiskt en fabrik i Tyskland. Det går att motivera med att marknaden där är 10 gånger större. Gummi är dock färskvara vilket innebär att tyska kondomer innehåller gummi som blandats med konserveringsmedel. Bieffekten av detta är att det är väldigt svårt att göra dessa kondomer med neutral doft.

Zacharias Bonnevier, VD Bonnevier Healthcare AB / Kondomkungen


Erbjudanden?

Egen kondom?


Kondomer med folietryck

Kolla vad häftigt. Du kan göra en EGEN kondom! Använd ett foto på dig själv eller någon som är snyggare och gör din alldeles egna förpackning.
Du köper dem här